På vårt fremtidswebinar AI – fra spektakulært til ordinært, fikk vi spørsmål vi ikke rakk å svare på i direktesending. Her svarer og forklarer to av webinarets foredragsholdere; Sam Rihani, Country Director på Meta og Office Managements egne Kristoffer Nord.
Ja, det kan den, dvs. være proaktiv, utforske innspill og foreslå nye mulige utganger. Men det kreves at den får signaler hele tiden om hva/hvor den skal.
Dette er noe de jobber utrettelig med for å forhindre, og forsøker å lære algoritmene å ikke belønne noe hverken i den ene eller andre retningen.
Men dette er et ekstremt komplisert spørsmål, for en persons mening er ikke nødvendigvis det som er rett. Et demokrati bygger på at vi har rett til å mene hva vi vil. Ovennevnte personer har mange sympatisører, og flere millioner mennesker mener at de har det rette verdigrunnlaget.
For plattformene her handler det om å sikre at du ikke bruker løgn og villedende informasjon. De bør også gi brukerne ulike perspektiver på problemstillinger slik at man kan ta inn informasjon fra flere kilder og danne seg en egen oppfatning.
De store selskapene gjør det allerede i veldig stor grad og driver utviklingen. Det er 100 000 små selskaper i dag som kun jobber med AI. Disse må fungere sammen, store og små, med åpenhet og transparens som nøkkel. Ingen enkelt bedrift kan gjøre dette alene. Ulike ferdigheter kreves for å lykkes med å bruke AI til å strømlinjeforme eller løse en rekke utfordringer.
Aldri hørt eller lest om denne forskningen, men tviler på at dette stemmer. Kanskje en generasjon har blitt mer komfortabel gitt dagens teknologi og tilgjengeligheten av massevis av informasjon. Men jeg tror absolutt at AI kan hjelpe oss med å forbedre skole/utdanning/læring slik at det i større grad er skreddersydd til den enkeltes individuelle behov enn i dag, hvor vi fortsatt har et skolesystem som er fra 50-tallet og "one size fits all". Noe som ikke speiler virkeligheten i det hele tatt.
AI vil aldri kunne erstatte det menneskelige, og utvekslingen som skjer i samtaler. Men AI kan være svært nyttig for å fjerne annen ikke-kreativ tid. Så vi kan bruke mer tid på kreativ tenkning.
Det er helt klart at stillinger forsvinner, men det er like klart at det kommer til nye. Akkurat som det har gjort siden traktoren.
Ja, i en enkel form.
Men det finnes også mer kvalitative trinn og AI-funksjoner. For eksempel i maskinvare tilpasset møterom eller personlige videomøter som rammer inn personer maskinvaren ser, uten å måtte skalere bildet.
Det er alltid en utfordring å få eldre til å omfavne ny teknologi, men etter hvert som flere har en smarttelefon, synker tersklene for hver aldersgruppe.
Høreapparater er også teknologi og brukes mest av eldre. Det er lett å se den nye teknologien som en risiko, men teknologien er utviklet for muligheter og med klare formål. Svært få ting har utviklet seg for å gjøre menneskeheten verre.
Det gjør det ikke, og det er en stor utfordring nå og i fremtiden at teknologiselskaper og lovgivere nærmer seg hverandre.
Det finnes så mange eksempler på dette som bare det. Google og Meta-systemer er basert på AI og algoritmer som optimaliserer og effektiviserer hele prosessen. På toppen av det, kommer spesialister som mot åpne APIer har mer detaljerte systemer og integrasjoner mot Google og Meta som er helautomatiserte. Google viste under presentasjonen (i webinaret 30/11, reds.anm.) hvordan deres Drive og Docs bruker AI.